Uw bedrijvengids
Gezondheid

Manuele fysiotherapie voor pijnverlichting

Veel patiënten komen bij hun eerste afspraak voor fysiotherapie en verwachten hot packs, echografie en instructies voor het uitvoeren van een reeks oefeningen. Deze modaliteiten zijn in veel gevallen gerechtvaardigd en de meeste therapeuten zullen het ermee eens zijn dat oefening nodig is om de spierbalans te herstellen. Veel therapeuten benaderen het herstel van de functie nu echter vanuit een ander perspectief. Deze therapeuten zijn geïnteresseerd in de reden waarom een spier niet goed functioneert en zien rugoefeningen niet als de drijvende kracht achter herstel, maar als een aanvulling op manuele therapie. Zij kunnen bijvoorbeeld kijken naar het herstellen van een goede sacro-iliacale of lumbale gewrichtsfunctie om het piriformis syndroom te behandelen in plaats van direct de piriformis spier te manipuleren door middel van oefeningen.

Manuele fysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die met de handen wordt gegeven in plaats van met een apparaat of machine. Bij manuele therapie Amsterdam gebruiken behandelaars hun handen om druk uit te oefenen op spierweefsel en gewrichten te manipuleren in een poging om rugpijn veroorzaakt door spierkrampen, spierspanning en gewrichtsdisfunctie te verminderen.

Manuele fysiotherapie is minder ingeburgerd voor de behandeling van rugpijn
Hoewel alle fysiotherapeuten de mogelijkheid hebben om manuele therapie in hun praktijk toe te passen, besteden velen niet de tijd of de middelen om efficiënt te worden in dit praktijkgebied. Patiënten moeten zich ervan bewust zijn dat het een minder bekende fysiotherapeutische techniek is onder artsen en misschien niet zo vaak wordt voorgeschreven. Bovendien worden veel van de aandoeningen die behandelaars met manuele therapie behandelen niet aangetoond met beeldvorming of laboratoriumtests, maar eerder tijdens het testen van de bewegingen en de behandeling, en daarom kan de terugbetaling door verzekeringsmaatschappijen beperkt zijn.

Vind hier een manueel therapeut Amsterdam.