Uw bedrijvengids
Image default
Relatie

De 4 beste tips voor een succesvol co-ouderschap

Een scheiding gebeurt eenmaal soms en is voor velen een moeilijke en verdrietige tijd waarin veel moet worden geregeld, vooral als er sprake is van kinderen. Scheidende ouders kiezen steeds vaker voor co-ouderschap, wat betekent dat zij de zorg en opvoeding van hun kinderen gelijkelijk delen, evenals de kosten. Na de scheiding zijn beide echtgenoten nog steeds verantwoordelijk voor de zorg en ontwikkeling van de kinderen en worden er beslissingen genomen over de dagelijkse omgang van de kinderen met hun ouder. Ben jij woonachtig en Utrecht en wil je scheiden in Utrecht? Dat kan bij een mediator. Er zijn een paar basisvereisten waaraan moet worden voldaan om co-ouderschap goed te laten werken. Lees hieronder de 4 beste tips om co-ouderschap tot een succes te maken.

  1. Concurreer niet met je ex

Probeer niet met elkaar te concurreren. Sta open voor de perceptie van je kind over het samenzijn met je ex en reageer neutraal of positief op deze verhalen. Als je kind een negatief verhaal heeft over de andere ouder, veroordeel hem of haar dan niet meteen, maar ga erover in gesprek… Misschien wil je kind zich gewoon uiten. Het is geen strijd tussen elkaar en je wilt niet dat je kind het gevoel heeft dat hij tussen twee kampen in zit. Zet eventuele jaloezie opzij. U bent net zo belangrijk voor het kind en hij heeft het recht om een ​​relatie met u én je ex-partner te hebben.

 

  1. Los problemen met elkaar op

Breng geen zorgen, vragen of opvoedingsproblemen naar voren waar je kind bij is, hoe urgent ze ook zijn. Vermijd discussies als je kind ze kan horen, want zelfs de kleinste ruzies kunnen emotioneel zwaar zijn voor je kind. Bespreek problemen of onenigheden dus op een afgesproken tijdstip af zonder dat je kind aanwezig is.

  1. Communiceer over afspraken

Ook al wil je het contact met je ex misschien zoveel mogelijk beperken, toch moet je bepaalde zaken bespreken. Denk bijvoorbeeld aan medische problemen, zoals een dokter- of tandartsafspraak, schoolcijfers, wijzigingen in het rooster of spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Het is goed voor je kind als beide ouders van deze belangrijke gebeurtenissen afweten. Communiceer daarom met elkaar en geef elkaar de mogelijkheid om dit soort gesprekken te weeg te brengen. Hebben u en je ex het lastig om respectvol tegenover elkaar te communiceren? Het helpt om het contact puur zakelijk te zien. Praat met je ex als een collega: duidelijk, neutraal, respectvol. Het kan ook helpen om vragen te stellen in plaats van standpunten in te nemen: “Moeten we…?” of “Wat zou je denken als we…?”. Zorg er ook voor dat de communicatie altijd gaat over de behoeften van je kind en niet over de behoeften van u of je ex.

  1. Blijf bevriend binnen de lijnen

Wanneer de ruzie tussen jou en je ex is gaan liggen, kunnen je ex en jij misschien aan je kind laten zien dat papa en mama helemaal geen vijanden zijn. Probeer bijvoorbeeld bij een ophaalmoment een ‘samen-moment’ te maken door bijvoorbeeld samen te eten of een drankje te doen. Het kan zijn dat dit nog gevoelig ligt, maar als je probeert ervoor open te staan geef je je kind een goed gevoel. Er komen immers nog veel verjaardagen, bijzondere momenten op school, diploma’s, feestdagen en je kind zou waarschijnlijk niets liever willen dan dat papa én mama daarbij zijn…