Uw bedrijvengids
Image default
Relatie

Tips om verder te gaan na een scheiding

Net zoals het trouwen, heeft een echtscheiding een grote impact op je leven. Het proces zelf brengt veel veranderingen met zich mee. Denk hierbij niet alleen aan het alleen wonen, eten en slapen, maar eventueel ook de co-ouderschap van kinderen kan een grote verandering zijn. Alhoewel het leven na een echtscheiding zichzelf vaak oppakt, zijn er zeker een aantal dingen waar rekening mee gehouden kunnen worden om het leven een stukje makkelijker te maken. In deze blog worden er aan aantal tips gegeven, zodat het eenvoudiger wordt om verder te gaan met leven na de scheiding. Zit je nog in een scheiding en wil je dit snel en effectief afwikkelen? Neem dan contact op met Buitengewoon Mediation

Accepteren, accepteren en nog eens accepteren

Uiteraard gaan mensen er niet vanuit dat zij gaan scheiden zodra zij met hun partner gaan trouwen. Het geeft dan ook een behoorlijke schok zodra er besloten wordt om uit elkaar te gaan. Een normale reactie na deze beslissing is het ervaren van veel verschillende emoties. Wellicht voel je je boos, verdrietig of angstig. Ontkenning is ook een emotie die vaak voorkomt na een scheiding. Probeer daarentegen je negatieve gedachten om te zetten naar een positieve gedachte. Acceptatie is een grote, moeilijke maar vooral belangrijke stap in een scheidingsproces. Dit gaat gepaard met zelfvalidatie. Het is daarom belangrijk om jezelf niet de schuld te geven dat het huwelijk kapot is, of om te blijven hangen in verdriet. Zodra je veel stress ervaart, probeer dan oefeningen uit te voeren als meditatie of yoga. Deze kunnen helpen de gedachten te verminderen.

Bepaal de planning van het co-ouderschap

Zodra er kinderen zijn betrokken bij de scheiding, is het belangrijk om op tijd een planning te maken wanneer welke ouder de verantwoordelijkheid over de kinderen heeft. Zo ontstaat er geen verwarring bij zowel de kinderen of jullie zelf. Deze planning zal er tevens voor zorgen dat de relaties tussen de kinderen en ouders beter zal worden. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met wat er gebeurd zodra er geen rekening wordt gehouden met deze afspraken. 

Spendeer quality-time met de kinderen

Zodra je de kinderen over de vloer krijgt, probeer dan zoveel mogelijk tijd met ze te spenderen. Op deze manier bouw je de beste relatie met ze op. Wanneer ze de tijd met jou leuk, gezellig en fijn gaan vinden zullen er minder snel conflicten gaan ontstaan. 

Ga op pad met vrienden

Uiteraard is het vaak het geval dat je meer vrije tijd krijgt na een scheiding. Je bent vaker alleen en hebt geen partner meer om alles mee te delen. Ga daarom eens op bezoek bij een vriend of vriendin of ga op pad met een van je beste vrienden. Hierdoor kun je niet alleen je gedachten even verzetten, maar bouw je ook meteen een betere connectie op met deze vriend of vriendin. Zodra je open staat om nieuwe mensen te leren kennen kun je ervoor kiezen om je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een club, of ga vrijwilligerswerk doen. 

Blijf altijd in contact met jezelf

Een van de belangrijkste dingen na een scheiding is om altijd dicht bij jezelf te blijven. Af en toe is het goed om toe te geven aan emoties zoals boosheid, verdrietig- of gestrest zijn, maar probeer na een tijdje weer de positieve gedachten op te pakken. Ga niet met de pakken neerzitten en ga voor een wandeling in de natuur, lees een boek of doe voer andere hobby’s uit.