Uw bedrijvengids
Electronica en Computers

Harde schijven vernietiging voor bedrijven

Het belang van correcte datavernietiging

We hoeven u waarschijnlijk niet uit te leggen waarom het voor uw onderneming van belang is dat harde schijven en eventuele andere datadragers op een correcte en afdoende manier worden vernietigd.

Op een harddisk staat een overvloed aan vertrouwelijke informatie en privacy gevoelige data. Denk aan klantenbestanden, offertes, notulen, inloggegevens, foto’s en andere bedrijf gerelateerde gegevens. Allemaal informatie die niet openbaar mag worden en die u binnen de organisatie wilt (en zelfs moet) houden.Op een gegeven moment zijn de datadragers van uw onderneming of organisatie waarschijnlijk aan modernisering toe. Maar op welke wijze gaat u de data van de oude harddisks vernietigen? De hier op opgeslagen, vaak vertrouwelijke, informatie kunt u niet zomaar weggooien. Ook al functioneert een harde schijf niet meer, heeft deze brand- of waterschade opgelopen of is met een hamer bewerkt, het wissen van de data van een harde schijf is niet eenvoudig. Hoewel een harde schijf optisch defect lijkt te zijn, kan de data vaak volledig worden teruggehaald. Dat bewijzen recovery specialisten. Zij slagen er elke dag steeds weer in om data van zwaar beschadigde harddisks te herstellen.

Uw onderneming zit vast niet op een datalek te wachten. Alleen door uw harde schijven door een gespecialiseerd bedrijf te laten vernietigen, wordt voorkomen dat er identificeerbare informatie gelekt wordt. Elke onderneming die via een verkochte of niet correct vernietigde of weggegooide datadrager persoonsgegevens lekt, is voor dat datalek verantwoordelijk.

Uw harde schijf door een specialist laten vernietigen, een veilige manier

Er zijn in harde schijven vernietiging gespecialiseerde bedrijven die op een uiterst veilige en betrouwbare manier alle informatie van harddisks en andere datadragers op onherstelbare wijze kunnen verwijderen. Dit soort bedrijven moeten voldoen aan uiterst strenge normeringen (ISO/IEC 21964 en DIN 66399). Deze normeringen schrijven onder andere de grootte van de deeltjes na vernietiging, bijvoorbeeld door een krachtige shredder, voor. Zo geldt voor harde schijven dat die in verschillende stukjes moeten worden gebroken en vervormd, waarbij de deeltjes na vernietiging niet groter dan 320mm2 mogen zijn.

Er zijn bedrijven die dit bij u op locatie kunnen verzorgen, zodat u de vernietiging met eigen ogen kunt gadeslaan.
Al het IT-afval wordt vervolgens conform de WEEELABEX-richtlijnen verwerkt. De afkorting WEEELABEX staat voor Waste Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence. Deze normen zijn door Europese samenwerking van verwerkers en producenten ontwikkeld. Deze kwaliteitsstandaard beschrijft de standaarden voor verwerking, transport, recycling, opslag en hergebruik van apparatuur.

Voor de kosten hoeft u het als onderneming niet te laten. Per saldo kost harde schijf vernietiging maar enkele euro’s per stuk. Kies eieren voor uw geld, laat niets aan het toeval over en ga voor volledige zekerheid.
De financiële gevolgen bij een datalek liggen veel hoger.