Uw bedrijvengids
Image default
Internet marketing

6 Tips voor het schrijven van een review

Wie leest ze niet, reviews die je vertellen welk koffiezetapparaat of welke blender goed is, welke webwinkel je nou echt kan vertrouwen en waar je lekker kunt eten? Voor fabrikanten, winkels en restaurants zijn ze minstens zo waardevol als voor jou als lezer. Het is daarom handig om te weten waar je het beste op kunt letten bij het schrijven van een review. In dit artikel vind je een paar handige tips en weetjes over hoe jij nou het beste een review kunt schrijven. 

Geef nuttige en constructieve feedback
Een van de belangrijkste tips is natuurlijk om nuttige en constructieve feedback te geven. Een goede review bevat namelijk genoeg details om anderen een indruk te geven van je ervaring. Leg daarom uit welke factoren hebben bijgedragen aan je positieve, matige of negatieve ervaringen. Ook kun je delen wat het bedrijf volgens jou goed doet en hoe ze kunnen verbeteren. Maar houd het wel vriendelijk en netjes. Het gaat om constructieve feedback, niet om het bedrijf compleet af te kraken. 

Beschrijf verschillende aspecten
Maak je review zo relevant mogelijk en deel je algehele ervaring, inclusief bijvoorbeeld de klantenservice en de after-sales service. Vertel anderen bijvoorbeeld hoe behulpzaam het bedrijf was of als ze dat juist niet waren. Feedback die gericht is op maar één aspect, bijvoorbeeld late levering of een geweldig product, geeft maar een beperkt inzicht aan lezers van jou review. Let hier dus op bij het achterlaten van reviews. 

Geen promotie of persoonlijke informatie
Reviews mogen over het algemeen geen persoonlijke informatie bevatten waarmee mensen kunnen worden geïdentificeerd, zoals bijvoorbeeld telefoonnummers of adressen. Ook mogen reviews niet worden gebruikt om andere bedrijven te promoten. Het is namelijk niet de bedoeling dat reviews worden gebruikt als promotie voor andere bedrijven dan de bedrijf waar je de review over schrijft. 

Wees specifiek en eerlijk
Natuurlijk kun je in een paar woorden een review schrijven, zoals bijvoorbeeld “geweldig product!” maar hoe specifieker je bent, hoe groter de kans is dat anderen je review nuttig zullen vinden. Het wordt dus aangeraden om je review wat langer en specifieker te maken. Ook is het goed om eerlijk en objectief te blijven, maar wel vanuit je eigen perspectief. Help andere lezers je ervaring te begrijpen. 

 

Lees je review nog eens na voor je deze deelt
Gek genoeg bevatten verrassend veel reviews nog fouten. Controleer dus altijd eerst of je review gemakkelijk te lezen en te begrijpen is en of deze geen spelfouten bevat. Het loont om je review nog even door te nemen voordat je op “plaatsen” klikt. 

Houd het vriendelijk en netjes
Een review in een online community is openbaar. Daarom gelden dezelfde (ongeschreven) regels als voor alle andere soorten gepubliceerde meningen. Vrijheid van meningsuiting geef je het recht om jezelf te uiten, maar er is natuurlijk een grens tussen gepast en ongepast. De wet verbiedt lasterlijke uitspraken, dit omvat ook beschuldigingen die niet waar zijn of waarvan nog niet bewezen is dat ze waar zijn. Heb je nou een negatieve ervaring gehad? Een kalme, nuchtere toon is geloofwaardiger dan een boze beschuldiging. Leg uit wat er gebeurd is en laat lezers daaruit hun eigen conclusies trekken. Bovendien is het bedrijf zelf dan ook meer bereid om samen tot een oplossing te komen. 

Met deze zes tips kan jij dus een goede review achterlaten. Vergeet niet om het netjes, eerlijk en specifiek te houden!